De eerste nieuwsbrief van 2017 en als gevolg van de griep iets later dan gepland. Maar ik ben nu weer druk bezig met het opknappen van verschillende meidenkasten, vandaar dat deze nieuwsbrief gaat over dit type kast.

Want wat is nu eigenlijk precies de definitie van een meidenkast?
Vaak wordt gedacht dat een meidenkast een kledingkast is, bedoeld voor een stoere meid. Natuurlijk kun je een meidenkast als kledingkast gebruiken maar de oorsprong van een echte meidenkast is anders. Een meidenkast was van oudsher bedoeld voor het opbergen van het linnengoed dat de “meid” gebruikte in het huishouden van een rijk gezin. Het woord meid slaat dus in dit geval op het beroep van dienstbode.

Normaal gesproken heeft een meidenkast één of twee deuren waarachter een aantal planken verborgen zijn waarop het linnengoed gelegd kan worden. Boven de deuren bevindt zich vaak een ladeblok met één of twee lades. Maar meidenkasten zonder ladeblok komen ook veel voor. De meidenkast is over het algemeen niet zo hoog, meestal rond de 140 cm. De stijl van een meidenkast is vaak redelijk sober en deze stijl duiden we tegenwoordig aan als landelijk. Een meidenkast was vooral een functionele, vrij sobere kast die geen prominente plaats in het interieur kreeg.

Meidenkasten zijn momenteel ontzettend populair en ook nieuw te koop. Maar een oude meidenkast met alle bijbehorende originele kenmerken vind ik persoonlijk tien keer mooier dan een nieuwe meidenkast. Het doorleefde van een oude kast, de elegante pootjes en het oude beslag.

Ben jij op zoek naar een meidenkast of een ander type kast, laat het me weten en misschien vind ik deze voor je.

Tot volgende maand!
Michelle